Follow Me | Dashboard
//A Little Story
Scrollbar Hover Untuk Blogskin


Assalamualaikum and Hello Guys

//Bismillahirahmanirrahim/ hellooooo hari ini zatie buat tutorial lagi la :) hari ini zati buat tutorial scroll bar hover. Scrollbar hover ni bila cursor menyentuh, ia akan bertukar warna.  tak. Tak faham ? kalau nak tahu sila la tengok image di bawah ni :D

click untuk pembesaran

Dah tengok ? dah faham ? okayy good kalau dah faham. Lol :D jom kita start

Dashboard > Template > Tekan ctrl + F serentak

cari code 

</style>

kemudian paste kan code di bawah ini di atas </style> tadi

    ::-webkit-scrollbar {
height:13px;
width: 8px;
background:url(URL IMAGES);
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #FFC0CB;
-moz-border-radius: 2px;
border-radius: 2px;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:hover {
-moz-border-radius: 2px;
border-radius: 2px;
background: #E6E6E6;
}

Warna biru : Gantikan dengan url background image yang korang nak.
Warna hijau : Gantikan dengan warna yang korang nak sebelum cursor menyentuh
Warna kuning : Gantikan dengan warna apape selepas cursor menyentuh (hover)

Yang warna biru tu, kalau korang taknak letak image, just nak letak background berwarna. Korang gantikan
background:url(URL IMAGES) ; kepada background: #E6E6E6;

Warna oren : Gantikan dengan warna background yang korang nak.

Warna yang korang nak boleh tekan sini

Preview, then save template !


2 Comments:

Blogger Arni vanilla said...

Hai , thanks for the tutor . Saya follow awk . Hope awk follow saya balik , Cantiklahh blog . Awak guna font ape erk untuk entry ?

19 December 2012 at 21:32  
Blogger ibtisam said...

menjadilh~ thankyu,sy gune tuto nih^^

29 November 2013 at 23:53  

Post a Comment

Assalamualaikum and Hey!
If you want to comment here,
please use good language. THANK YOU! ♥ ツ


Disclaimer

Hi. Welcome to my blog. Feel free to follow me. Don't worry, I'll follow back! I hope you will have fun in my blog. Thanks :) If you want malicious clicking Here
Travel here

About Stuff Links Diary
Tell Me Your Wish

No anonymously
Hover the image
Exchange link? tell me. You can copy my name and url at the bottom. Don't worry i'll put yours too
NAME
URL
My Followers

Ask Me Anything

Credits

-Template By : Nurul Izzatie
-Thanks to :
-BestViewInGoogleChrome